Türkiye'de IOM sınıfının dünü ve bugünü

Ülkemizde IOM sınıfının hikayesi doksanlı yılların sonlarında başladı. O dönemlerde bu işe meraklı ağabeylerimizin1999tur start yaptığı çeşitli tekneler vardı. Bunlardan bir kısmı 1.70 -1.90 boyutlu oldukça büyük teknelerdi. Birkaç kişide de MARBLEHEAD sınıfı orjinal tekne vardı. Bunların dışında bir de 90 cm boyutlu daha küçük bir tekne kalıbı vardı. İstanbul Yelken Kulübünde 4-5 arkadaş bu tekneyi donatmışlardı. Ancak denize inen hiç bir tekne bir biriyle yarışabilir durumda değildi. Aynı kalıptan çıkmış tekneler bile çok farklı donatıldıklarından yarışamıyorlardı.

Artık bir "one design" tekne ihtiyacı ciddi anlamda oluşmaya başlamıştı. Seçilecek teknenin hem çok komplike olmaması hem ekonomik olması ve tabiki diğer ülkelerde tercihen yaygın kullanılan bir model olması gerekiyordu. Yapılan araştırmalar neticesinde IOM sınıfının bu özelliklerin hepsini taşıdığı belirlendi. Rahmetli Ahmet Serim ağabeyimizin öncülüğünde para toplanıp, İngiltere’den 30 adet üretim lisansı için bir kalıp satın alındı.

Seçilen dizayn Graham Bantock’un Tinto adlı IOM dizaynı idi. Kalıp ile birlikte tekneyi donatırken ihtiyaç olacak malzemeler de sipariş edildi. O dönem tekne imalatı da yapan Rahmetli Yalçın Bengi Ağabeyimiz de bu ekibe  atölyesini açtı ve getirtilen kalıptan üretim böylece başlamış oldu.

Bu sınıfın oluşumu Türkiye Yelken Federasyonu tarafından da desteklenmişti. Hemen sınıf sekreterliği oluşturuldu ve ilk sınıf sekreteri bu işte çok emeği geçen Ahmet Serim oldu. Sekreterlik faaliyete geçer geçmez ISAF Model Yelken Birliği’ne başvuru yapılarak Türkiye’nin DM (Division Member) olarak üyeliği başlatılmış oldu. 

Bu çalışmalar devam ederken diğer model kulüpleri ve meraklılarına da ulaşmaya çalışılıyordu. Bu araştırmalar sırasında bu sınıftan ilk yerli üretim teknenin Caner Erdem tarafından Ereğli’de çok önceden imal edilmiş olduğu örğenildi. Böylece Sınıf Sekreterliğince yapılan yelken numaraları tahsisi sırasında Caner arkadaşımız TUR 1 yelken numarasını almaya hak kazanmıştı.

Tinto dizaynının yanı sıra Galatasaray Kulübünden bir başka ekip DANN3 adlı dizaynın imalatına başladılar ve kısa sürede sayımız artarak 15 teknenin üzerine çıktı. Fotoğrafta 1998 yılında Türkiye Şampiyonası’ndan 15 teknenin bir startını görebilirsiniz. Bir süre sonra Ankara’dan da bir kaç modelci arkadaş IOM sınıfı tekneleriyle aramıza katıldılar.

1999 yılı sanırım IOM sınıfının en verimli yılıydı. Bazı arkadaşlar yurt dışından yeni tekneler getirtmiş ve filoya katmışlardı. Yeni gelen teknelerde gördüğümüz donanım değişikliklerini bizde kendi teknelerimizde uygulamaya çalışıyorduk. Bu yıl ilk defa bir milli takım oluşturuldu ve Malta’da yapılan Avrupa Şampiyonasına 5 sporcu ile katıldık. Sami Efegil(GS), Murat Sussa(İYK), Mete Yelkencioğlu(MYK), Tolga Aybers(İYK) ve  Hakan Duysak(Ereğli) bu şampiyonada Türkiye’yi temsil ettiler. Sonraki Türkiye Şampiyonası AÇIK statülü ilk yarış organizasyonu oldu ve Malta’dan gelen iki yarışmacı da Kalamış koyunda bizlerle birlikte yarıştı.

2001 yılı ile birlikte peş peşe gelen bir çok etken insanların dağılmasına veya bu işe yeteri kadar zaman ayıramamasına sebep oldu. En büyük etken ekonomik krizdi. Doğal olarak herkes hobisinden çok işine gücüne odaklanmıştı. Ayrıca mekan sorunuda bu konuda etken oldu. Bu işin başından beri Galatasaray Kulübü Yelken Şubesi, kulüp ayırımı yapmadan hepimiz için hem barınak hemde organizasyonların çoğunda ev sahipliği yaptı. Ancak orada da inşaat faaliyetleri başlayınca hepimiz bu alanı terk etmek zorunda kaldık. Zamanla sayımız azaldı, yarışlara katılım yetersiz kalmaya başladı. Bir süre sonra da doğal olarak Federasyon ve Kulüpler katılımcı olmadığı için organizasyonlarına IOM sınıfını dahil etmemeye başladılar.

Aradan geçen uzun zaman sonrasında 2012 yılında IOM sporcuları tekrar biraraya gelmeye başladı. 2013 yılı itibariyle Türkiye Yelken Federasyonu tarafından IOM sınıfı tekrar resmi sınıf olarak kabul edildi ve sınıf komitesi oluşturuldu

Halen Sınıf Komitesine kayıtlı 40 tanesi aktif olmak üzere 75 IOM sporcusu bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Sınıf, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Sinop, Tekirdağ ve Zonguldak illerinde aktiftir.

 

 

 

worldsailing

IRSA Logo 2

IOMICAbanner

Tyf Logosu cmyk 3